Ammattilaisen vinkit kotijuhliin - osa 3/3 Muistilista

Tämä on kolmas osa puheenjohtajamme Doris Tuohimaan kirjoittamassa blogisarjassa. Sarjassa Doris tarjoilee käytännönvinkkejä onnistuneiden kotijuhlien järjestämiseen.

Tämä on kolmas osa puheenjohtajamme Doris Tuohimaan kirjoittamassa blogisarjassa. Sarjassa Doris tarjoilee käytännönvinkkejä onnistuneiden kotijuhlien järjestämiseen. Ensimmäisen osan vinkit pääset lukemaan täältä ja toisen osan vinkit täältä.

Aikaisemmissa blogeissani olen jakanut sinulle vinkkejä kotijuhlien järjestämiseen niin suunnittelun, tarjoilujen toteuttamisen kuin siivoamisenkin suhteen, nyt on aika kerätä kaikki tärkeimmät muistettavat asiat listaksi, jonka pariin on helppo palata pahimmassakin juhlanjärjestelytohinassa! Toivon, että saat näistä vinkeistä apua onnistuneiden juhlien järjestämiseen. Tätä listaa seuraamalla osaat tehdä oikeat asiat oikeassa vaiheessa ja voit listasta myös tarkistaa, onko jotain unohtunut. Paljon tämän helpommaksi juhlien järjestäminen ei voi enää tulla ;)

Kaikista tärkein muistisääntö on kuitenkin: Luota omaan näkemykseesi, sinun näköisesi juhlat ovat

juuri sinulle parhaat!

Juhlien muistilista

Kuukausi ennen juhlia:

  • Teeman ja budjetin päättäminen
  • Kutsujen lähettäminen
  • Tarjoilujen suunnittelu ja kauppalapun kirjoittaminen
  • Tarjoilujen tilaaminen, jos et aio valmistaa niitä itse (Jos pidät juhlat ruuhka-aikana eli silloin, kun moni muukin juhlii, voi tilaaminen olla tarpeen tehdä vieläkin aiemmin. Selvitä asia pitopalveluyrittäjältä hyvissä ajoin etukäteen ennen juhlia!)
  • Koristelujen suunnittelu
  • Ohjelman suunnittelu ja mahdollisten esiintyjien kartoittaminen sekä sopiminen
  • Sovi valokuvaaja juhliin (Jos haluat ammattilaisen, saattaa joutua sopimaan aiemminkin, mikäli on paljon muitakin juhlia samaan aikaan)
  • Apukäsien pyytäminen juhlapäiväksi ja esivalmisteluihin

Kaksi viikkoa ennen juhlia:

  • Leipomisen aikatauluttaminen, jos valmistat tarjoiluja itse
  • Mahdollisesti pakkaseen leipomista
  • Juomien hankkiminen varastoon
  • Koristeiden hankkiminen
  • Tarjoiluastioiden inventointi ja tarvittaessa lainaaminen/vuokraamisen sopiminen
  • Tarvittaessa kysy, saako juhlien ajaksi naapureilta lainaan tuoleja
  • Varmista apukäsien lupaukset tulla avuksi

Viikko ennen juhlia:

  • Osallistujamäärän arviointi
  • Leipomista pakasteeseen
  • Kodin kunnollinen siivoaminen
  • Kuiva-aineet ja muut säilyvät raaka-aineet kaupasta (huomioi jääkaappitila)

Pari päivää ennen juhlia:

  • Laita jäitä tulemaan pakasteeseen
  • Raivaa jääkaappiin tilaa
  • Loput raaka-aineostokset kaupasta
  • Jos mahdollista, koristele osa talosta valmiiksi jo nyt
  • Leivo sellaiset tarjottavat, jotka säilyvät juhlapäivään asti
  • Muistuta apukäsiä aikataulusta juhlapäivänä

Edellisenä päivänä:

  • Leipominen ja piirakoiden yms. paloittelu valmiiksi
  • Koristelu
  • Juomia kylmään
  • Kukkien noutaminen ja esille laitto maljakoihin
  • Lainatuolien noutaminen naapurista
  • Imurointi ja luutuaminen, ns. viimeistelysiivoaminen
  • Paikkojen järjestely
  • Naulakon raivaaminen, ylimääräiset takit ja kengät kaappiin
  • Tarjoilupöydän ja lahjapöydän liinoittaminen
  • Tarjoiluastioiden ja ylimääräisten maljakoiden nostaminen esille
  • Tarkista vielä, että kaikki mitä tarvitaan, on hankittuna ja valmiina.

Juhlapäivänä aamulla:

  • Tarjottavien koristelu
  • Pikainen imurointi sen jälkeen kun ruoat on saatu valmisteltua, mikäli sotkua vielä kertyi
  • Keittiön siivoaminen, astiat koneeseen/tiskaus
  • Työtehtävien kertaus järjestäjien kesken
  • Juhlavaatteiden pukeminen, hiukset, meikki

Puoli tuntia/varttia ennen vieraiden saapumista:

  • Kahvin ja teen keittäminen
  • Tarjottavat esille
  • Skumppaa lasit puolilleen (täytetään, kun vieraat ovat saapuneet. Tälla tavoin kuohuu vähemmän yli)

Vieraiden saapuessa:

  • Nauti, juhli, seurustele!
  • Asettele lahjoja esille lahjapöytään sitä mukaan, kun niitä saat
  • Apukädet keräävät ja tiskaavat astioita, tuovat puhtaita tilalle, pyyhkivät pöytiä tarvittaessa, nostavat tarjottavia välillä kylmään ja taas esille, laittavat saadut leikkokukat maljakoihin, keittävät teetä ja kahvia ja tarjoilevat kuohuvaa

Lopuksi:

  • Siivoaminen, tiskaaminen
  • Laina-astioiden ja -kalusteiden palauttaminen (ei välttämättä samana päivänä)
  • Tarjoilujen jämien pakkaaminen kylmään, osa mukaan apukäsille
  • Apukäsien kiittäminen!

Spesiaalivinkki: NYYTTÄRIT

Joskus sitä haluaa juhlia, vaikka ei oikein olisi varaakaan. Tällöin juhlimisen mahdollistavat nyyttikestit eli nyyttärit. Sinä tarjoat tilan, juhlan aiheen, ohjelman yms. ja vieraasi tuovat mukanaan tarjottavat, kuinka kätevää! Tärkeintä nyyttäreissä on niistä selkeä tiedottaminen ja kannattaa myös koordinoida, mitä kukakin tuo tullessaan. Näin varmistat, että juhlissasi on sopivassa suhteessa sekä makeaa että suolaista tarjottavaa kuin myös juomia. Onnistuivatko juhlasi näillä vinkeillä? Jäikö jotain vinkkaamatta? Anna palautetta Facebook-sivuillamme!

Kirjoittaja Doris Tuohimaa on paitsi PuskaPromotionin puheenjohtaja, myös catering-alan ammattilainen, joka on järjestänyt niin isoja yleisötapahtumia kuin kotijuhliakin valmistujaisista nimiäisiin ja teemajuhliin.

Hänen suosikkijuhlansa on joulu, mutta aina on riittävästi syitä juhlaan!