Ammattilaisen 5 vinkkiä kotijuhliin - Osa 2/3

Tämä on toinen osa puheenjohtajamme, Doris Tuohimaan kirjoittamassa blogisarjassa. Sarjassa Doris tarjoilee käytännönvinkkejä onnistuneiden kotijuhlien järjestämiseen.

Tämä on toinen osa puheenjohtajamme, Doris Tuohimaan kirjoittamassa blogisarjassa. Sarjassa Doris tarjoilee käytännönvinkkejä onnistuneiden kotijuhlien järjestämiseen. Ensimmäisen vinkit pääset lukemaan täältä. Seuraava osa julkaistaan joulukuussa.Viime blogissani käsittelin hieman sitä, mitä kannattaa ottaa huomioon kotijuhlia suunnitellessasi. Nyt jaan sinulle parhaimmat vinkkini tarjoilujen ja siivouksen suhteen.

En tarjoa varsinaisesti reseptejä tai ruokalaji-ideoita vaan ennemminkin yleisiä ohjenuoria, joiden avulla kuka tahansa pystyy koostamaan omiin juhliinsa parhaan menun oman makunsa mukaisesti. Luota omaan näkemykseesi myös tarjoilujen suhteen, niin saat juuri sinun näköisesi juhlat aikaiseksi!

1. vinkki: Mitä tarjota vieraille?

Omissa tieteellisissä tutkimuksissani (jotka on suoritettu silmämääräisesti omien juhlien hulinassa.

) olen havainnut, että juhlissa kannattaa olla sekä makeaa että suolaista tarjottavaa siten, että makeaa on 1/3 tarjottavista ja suolaista 2/3. Olen havainnut myös sen, että nykyään kasvisvaihtoehdot kelpaavat suurimmalle osalle syöjistä, eikä niitä siis kannata tehdä vain muutamaa erikseen kasvissyöjille vaan tarjota kaikille yhtenä vaihtoehtona.

No entäs erikoisruokavaliot sitten? Itse valmistan (lähes) kaikki tarjottavani lähtökohtaisesti gluteenittomana ja laktoosittomana. Ne maistuvat oikein hyvin kaikille vieraille, eikä suurin osa edes huomaa eroa, kun leipoo hyväksi havaituilla gluteenittomilla resepteillä. Makeat leivonnaiset, kuten kakut ja muffinssit, onnistuvat gluteenittomina mainiosti ja suolaisista piirakoista saa maukkaita, kun pohjaan yhdistelee erilaisia gluteenittomia jauhoja ja siemeniä tai leseitä. Monet muutkin kuin keliaakikot suosivat nykyisin gluteenitonta ruokavaliota. Voitkin tehdä vaikutuksen vieraisiisi olemalla ajan hermolla tarjotessasi gluteenittomia herkkuja!

Olennaista erikoisruokavalioissa, kuten esimerkiksi gluteenittomia tuotteita leipoessa, on että noudatat ehdotonta tarkkuutta; murustakaan väärää ruoka-ainetta ei saa päästä leipomukseesi! Jos koet, että taitosi eivät riitä, tilaa erikoisruokavaliotuotteet pitopalvelusta tai osta valmiina kaupasta. Ehkä yksi kurjimmista asioista juhlissa olisi, jos joku vieraista sairastuisi tarjoiluistasi, joten olethan tarkkana. Tämä mielessä pitäen, erikoisruokavalioiden toteuttaminen harvoin on niin hankalaa kuin miltä se saattaa tuntua, joten suosittelen kokeilemaan. Onnistunut kokeilu tuo paitsi hymyn itse tehtyjä herkkuja saavan ystäväsi kasvoille, antaa se myös sinulle itsevarmuutta leipoa jatkossakin kaikille sopivia herkkuja.

Mieti tarjottavat juhliisi teemasi tai omien makumieltymystesi mukaan. Löydät hyviä vinkkejä selailemalla ruokalehtiä ja -blogeja. Myös ystävien kanssa brainstormaamalla eli ideoita heittelemällä, voit aikaansaada unohtumattoman herkkupöydän juhliisi. Käytä siis omaa ja ystäviesi mielikuvitusta hyväksi! Mieti myös leivotko itse vai tilaatko pitopalvelusta. Mikäli päädyt tilaamaan tarjottavat tee tilaus hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Pitopalvelua valitessa kannattaa hieman googlailla ja kysellä ystävien suosituksia sekä pyytää tarjous muutamasta eri paikasta.

2. vinkki: Mitä tulee huomioida juomatarjoilujen suhteen?

Ihan ensimmäisenä on hyvä päättää, haluatko tarjota juhlissasi alkoholia vai et. Se, mitä päätät tehdä, riippuu täysin sinusta itsestäsi, mitään oikeaa tai väärää toimintatapaa ei tässä asiassa ole. Toisena on hyvä miettiä, haluatko tarjota vain alkumaljat vai onko tarkoituksenasi järjestää vieraillesi enemmässäkin määrin juotavaa. Muista myös alkoholiton vaihtoehto. Esimerkiksi Lehtikuohu-juoma on oikeasti juhlava ja laadukas tarjottava (terv. Nimim. Ei aina sitä Pommacia kiitos).

Mikäli juhlissasi on tarjolla kylmää juotavaa, on hyvä hankkia jäitä. Ne on myös hyvä muistaa laittaa jäätymään hyvissä ajoin (ainakin pari päivää etukäteen) tai ostaa kaupasta juhlapäivänä. Kannattaa tarkistaa, että lähikaupastasi saa jäitä tai sopia jonkun ravintolan kanssa, että käyt ostamassa juhlapäivänä heiltä jäitä. Monesti tämä onnistuu soittamalla edellisenä päivänä ravintolaan ja sopimalla asia.

Juhlissa on aina hyvä olla tarjolla kahvia ja teetä, suomalaiset ovat tottuneita juomaan kupin kuumaa tilaisuudessa kuin tilaisuudessa. Kannattaa panostaa laadukkaaseen kahviin ja haudutettuun teehen, juhlamokkaa ja pussiteetä kun saa ”nauttia” arjessa ihan riittävästi. Osa laadukasta kahvi- ja teehetkeä ovat puhtaat valmistusvälineet. Puhdista siis kahvin- ja vedenkeitin sitruunahapolla ennen juhlia! Kahvinkeittimeen ei myöskään pitäisi koskaan mitata vettä kahvipannulla, sillä pannuun jää aina kahvirasvaa, joka vaikuttaa keitetyn kahvin makuun sitä huonontavasti.

Lisäksi muista aina laittaa myös vettä tarjolle, se ei ole iso vaiva mutta todella huomaavaista ja tärkeää. Ethän halua vieraidesi nuupahtavan kuin kukat kuumana päivänä.

3. vinkki: Miten varata sopiva määrä tarjottavaa?

Tämä onkin kysymys, joka vaivaa varmasti suurimman osan kotijuhlia järjestäviä mieltä. Tarkkaa määrää tarjoiluille on hankala määrittää, mutta tässä muutama hyvä neuvo sopivan määrän arvioimiseen:

  • Jokainen vieras syö reilu 400 g tarjottavia yhteensä
  • Mitä useampi ruokalaji on tarjolla, sitä pienempi määrä yhtä laatua tarvitaan
  • Kannattaa mieluummin olla hieman liikaa kuin liian vähän tarjottavaa
  • Nuori vieras syö enemmän kuin vanha
  • Mies syö enemmän kuin nainen
  • Lapsi syö vähemmän kuin aikuinen

Juomista:

  • Pullollisesta (0,75 l) kuohuviiniä tulee 6-7 lasillista (12 cl)
  • Varaa alkumaljoja 1 per vieras
  • 3-4 annosta alkoholia on hyvä määrä mukavaan illanviettoon
  • Yksi paketillinen (500 g) kahvia riitää 50 kupilliseen kahvia, varaa 2-3 kupillista per vieras
  • 1 l maitoa riittää hyvin kahviin 20 hengelle
  • Sokeria menee nykyään todella vähän, 1 paketti palasokeria riittää varmasti juhlissa kuin juhlissa (ellet järjestä juhlia erityisesti vanhoille ihmisille, jolloin määrä on korkeampi)
  • 0,5 dl teelehtiä riittää 10 kuppiin teetä, varaa 2 kupillista per teetä juova vieras. Teen juojien määrä riippuu ystäväpiiristä, osaat itse arvioida parhaiten montako teenjuojaa vieraisiisi kuuluu

Tarjottavista:

  • 4 munan täytekakusta tulee 10-15 palaa riippuen kakun tuhtiudesta (suklaakakusta tulee enemmän annoksia kuin kevyemmästä kakusta)
  • Pellillisestä piirakkaa tulee 30 palaa, pyöreästä piirakasta (n. 26 cm halk.) tulee 12 palaa
  • Varaa makeaa piirakkaa yksi pala ja suolaista 1,5 palaa per vieras
  • Varaa voileipäkakkua n. 3 cm x 10 cm pala per vieras
  • Voileipiä ainoana suolaisena tarjottavana menee 2-3 kpl per vieras

4. vinkki: Tarjottavien säilyttäminen, hygienia

Jotta kaikilla olisi mukavaa vielä juhlien jälkeenkin ja vältyttäisiin vatsanväänteiltä, on tärkeää osata säilyttää tarjottavat ja käsitellä niitä oikein niiden koko elinkaaren ajan. Huomioi hyvä käsihygienia sekä tarjottavia valmistettaessa että niitä tarjoiltaessa. Pese käsiä usein ja huolehdi, että apulaisesikin pesevät käsiään.

Huolehdi myös, että ruoat eivät loju liian kauan pöydällä vaan että jääkaappisäilytystä vaativat tuotteet löytävät mahdollisimman nopeasti tiensä takaisin jääkaappiin. Tämä on tärkeää myös tarjoiluvaiheessa, tee mieluummin kaksi pientä kakkua kuin yksi iso. Näin voit välillä nostaa toisen kakun jääkaappiin ja jääkaapista kylmän kakun tarjolle. Piirakat kannattaa pilkkoa valmiiksi ja nostaa vain sopiva erä paloja kerrallaan tarjolle. Kun täydennät tarjoiluvateja laita ensimmäisenä tarjolle laitetut tuotteet etummaiseksi tarjolle ja uudet, juuri kylmästä otetut, takimmaiseksi. Pyri pitämään tuotteita korkeintaan tunti, mieluummin puoli tuntia, kerrallaan tarjolla ennen kuin nostat ne kylmään.

5. vinkki: Mitä siivota juhlia ennen?

Martatkin sen tietävät, jos et aio juhlia komerossa, älä turhaan siivoa komeroita juhlia varten! Kaiken kaikkiaan kehotan suhtautumaan juhlia edeltävään siivoukseen rennosti. Juhlien jälkeen pitää kuitenkin siivota, eivätkä vieraat tule tekemään tupatarkastusta vaan juhlimaan kanssasi.

Olennaista on siivota enimmät ylimääräiset romut edestä pois, jotta vieraat mahtuvat juhlimaan sekä tehdä perussiivous, ettei kämpässä ole aivan siivotonta. On hyvä varata riittävästi (tai ainakin mahdollisimman paljon) istumapaikkoja vieraille, laskupaikkoja ruokalautasille ja tilaa niin tarjoiluille kuin lahjoillekin. Erillinen lahjapöytä voi olla hyvä ratkaisu erityisesti sellaisissa juhlissa, joissa vieraat tuovat paljon lahjoja. Varaa myös riittävästi tilaa ja maljakoita mahdollisille kukkalahjoille!

Kun nämä asiat ovat kunnossa onnistuvat juhlatkin varmasti mainiosti! Toivon että saat näistä vinkeistä apua onnistuneiden juhlien järjestämiseen. Kuten otsikosta varmaan arvasitkin, ei tässä vieläkään ole kaikki! Julkaisemme syyskuun lopussa blogisarjan viimeisen osan, josta saat itsellesi juhlien järjestäjän muistilistan. Listaa seuraamalla osaat tehdä oikeat asiat oikeassa vaiheessa ja voit myös tarkistaa, onko jotain unohtunut. Paljon tämän helpommaksi juhlien järjestäminen ei voi enää tulla.

Kirjoittaja Doris Tuohimaa on paitsi PuskaPromotionin puheenjohtaja, myös catering-alan ammattilainen, joka on järjestänyt niin isoja yleisötapahtumia kuin kotijuhliakin valmistujaisista nimiäisiin ja teemajuhliin. Hänen suosikkijuhlansa on joulu, mutta aina on riittävästi syitä juhlaan!Kommentteja, palautetta? Avaa sanainen arkkusi Facebook-sivuillamme!